Cebulowe łzy

Kto nie płakał nad cebulą? A przecież wcale nie jest to konieczne. Wystarczy obierać ją nad gazem lub rozgrzaną płytą kuchenną, pod kranem czy przy otwartym oknie. Woda spłucze olejki eteryczne, w podwyższonej temperaturze ulotnią się, a przeciąg i wiatr je rozwieje. Po obraniu, jeśli trzeba cebulę pokrajać — przetnijmy ją najpierw na połówki. Odwracamy następnie przeciętą stroną na plastykową lub szklaną płytkę i dopiero teraz krajemy nożem przy otwartym oknie lub blisko rozgrzanej kuchni.
Można też obraną cebulę przeciąć w poprzek na pół i trzymając w ręku odcinać kosteczki wprost na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Jeśli to wszystko robimy nad ogniem, napewno łez nie będzie.
Cebula musi być świeża! Obrana i posiekana lub tylko przecięta po pewnym czasie utlenienia się i może być nawet toksyczna. Tylko świeża, tuż po rozdrobnieniu ,,idzie nam na zdrowie”.

Author: 2cm.pl