Rola pektyn w przewodzie pokarmowym

Jabłka „wymiatają” z naszego przewodu pokarmowego nie tylko chole­sterol. Leczą przecież również doskonale tak biegunki, jak i zaparcia). Wiedziała o tym od niepamiętnych lat medycyna ludowa. Wiedzieli też jeńcy w obozach ostatniej wojny. Jeśli choremu udało się przeżyć mniej więcej 2 tygodnie tylko na jabłkach, choćby zielonych, zbieranych ukradkiem na drogach, gdy Niemcy gnali ich do pracy, to mógł wyleczyć się z ciężkich „durchfalli”, czyli wyniszczających biegunek, prowadzących najczęściej do śmierci. Jedynie taka „kuracja jabłkowa” potrafiła ludzi utrzymać przy życiu w tych strasznych warunkach. Również i najcięższe zaparcia są „rozładowywane” dzięki tym owocom.
Pektyna w takich wypadkach „wymiata kiszki”. Przy biegunkach przeciwdziała bakteriom fermentacyjnym, nie dopuszczając do ich dalszego rozwoju, oraz usuwając je wraz z kałem. Przy zaparciach — rozrzedza stolec, pomaga w ruchu robaczkowym jelit i szybszym wydaleniu niestrawionych resztek pożywienia. Tarte jabłka mają zastosowanie również w leczeniu biegunek u dzieci i w różnych innych zaburzeniach przewodu pokarmowego.

 

Author: 2cm.pl