Owoce egzotyczne – jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość.

Coraz więcej owoców tropikalnych trafia na polskie półki sklepowe i stoły. Banany, grejpfrut, mandarynka czy pomarańcza znamy jak nasze rodzime jabłka i potrafimy bez problemu określić ich dojrzałość i przeznaczenie. Jednak są wciąż owoce, takie jak: kumkwat, liczi czy mangostan, o których wiemy niewiele.

Kumkwat – jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość.

To maleńkie owoce z wyglądu przypominające pomarańcze. Jednak smak tego azjatyckiego owocu cytrusowego jest słodko – gorzki. Ponadto, owoc ten jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6,  witaminę C i E, witaminy z grupy B oraz prowitaminę witaminy A. Dieta bogata w kumkwat wspomaga trawienie, wpływa na kondycję włosów i paznokci, zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego.
Kumkwat można jeść bezpośrednio w formie surowej. Owoc należy umyć i jeść ze skórą. Warto pozbyć się pestek, które nie mają przyjemnego smaku. Jest również idealnym w formie dżemów czy nalewek. Sprawdzi się jako ozdoba do ciast, ale także dodatek do mięs czy sałatek. Dojrzały owoc kumkwatu ma gładką, elastyczną skórkę. Jego kolor jest jednolity, bez wgnieceń i stłuczeń. Im ciemniejszy kolor, tym bardziej dojrzały i słodki. Warto jednak spróbować owocu w różnych “fazach” jego dojrzałości i wybrać najlepszy dla siebie.

Mangostan – jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość.

To owoc, którego drzewo rośnie  w południowo-wschodniej Azji, Brazylii i Ameryce Środkowej. W przeciwieństwie do większości owoców, mangostan po zerwaniu nie dojrzewa, a jego smak nie zmienia się. Z tego względu warto zjeść go jak najszybciej, gdyż może się psuć od środka. Ten fioletowy owoc z wyglądu przypomina nietypową śliwę z charakterystycznymi listkami. Mangostan jest ceniony ze względu na zawartość ksantonów, substancji zwalczających wolne rodniki, bogactwo błonnika, witaminy C oraz korzystny wpływ na poziom cukru w organizmie. Zawarte w mangostanie składniki wpływają pozytywnie na pracę układu trawiennego, problemy skórne czy zapalene błon śluzowych. Przed spożyciem owoc należy przekroić i zdjąć z niego skórę. Biały miąż zjada się na surowo lub w formie soków, dżemów i przetworów. Pestki tego owocu nadają się do jedzenia jedynie w formie prażonej lub ugotowanej. Dojrzały mangostan ma średnicę 3-7 cm, a jego zewnętrzna skórka jest gruba na 7-12 mm i zawiera gorzki, żółty lateks. Przy zakupie warto zwrócić uwagę czy owoc nie jest uszkodzony. Pęknięcie na skórze może spowodować, że do wnętrza mangostanu dostanie się gorzki lateks, przez co owoc stanie się cierpki.

Liczi – jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość.

To owoc pochodzący z Chin, jednak uprawiany jest również w innych krajach. Ma charakterystyczną, różową skórkę z wyrostakimi i białe soczyste wnętrze z dużą pestką. Ceniony jest głównie ze względu na bogactwo witaminy C. Ponadto, łagodzi kaszel, dolegliwości bólowe oraz wrzody żołądka. W Polsce liczi dostępne jest w formie świeżej,  konserwowej i suszonej. To właśnie suszone owoce dostarczają najwiecej, bo aż trzy razy więcej składników odżywczych. Świeże liczi należy obrać ze skóry i zjeść usuwając niejadalną pestkę. Można z niego przygotować także przetwory i soki. Dojrzałe liczi charakteryzuje się różowo – czerwoną, kruchą i chropowatą skórką. Przy zakupie warto zwrócić szczególnie uwagę na jej kolor. Powinien być różowo – czerwony. Jeśli kolor jest zbyt ciemny oznacza to, że liczi jest przejrzałe lub zbyt długo leżało w chłodni.

Z różnych zakątków świata do Polski dociera coraz więcej smacznych, bogatych w wiele składników odżywczych owoców tropikalnych. Wiedza na temat tych zdrowych smakołyków pozwoli urozmaicić codzienną dietę.

Author: 2cm.pl