Sałatki z marchewką w składzie

Sałatki to potrawy sporządzone głównie z warzyw z dodatkiem innych składników. Jeżeli tylko organizujemy jakieś przyjęcie to nie może na nim zabraknąć sałatki. Jest to pożywne danie, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. Zazwyczaj polega na pokrojeniu, a następnie połączeniu wszystkich składników. Polska tradycyjna sałatka to oczywiście jarzynowa. Nie może w niej zabraknąć m.in. marchewki czy pietruszki. Poznaj wyśmienity przepis na marchewkę w sałatkach.

Hity sałatkowe z marchewką

1) Sałatka mix warzyw
Składniki:
• 3 marchewki ( duże)
• 1 czerwona cebula
• 4 jajka
• Groszek konserwowy
• 1 łyżka ostrej musztardy
• Kilka łodyg zielonego czosnku lub szczypiorku
• 3 łyżki majonezu
• 1 łyżka śmietany 18%
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka i marchewkę gotujemy. Następnie jajka obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i cebulę także kroimy w kostkę. Wszystkie dotychczas pokrojone składniki dajemy do jednej miski. Następnie kroimy zielony czosnek lub szczypiorek i też dodajemy. Do miski dodajemy także odcedzony wcześniej groszek. Potem kolejno dodajemy śmietanę, musztardę oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wszystko starannie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
2) Sałatka marchewkowo – serowa
Składniki:
• 2 duże marchewki
• Puszka groszku konserwowego
• 4 jajka
• 200 g żółtego sera
• 1 cebula
• Garść pestek dyni lub słonecznika
• Sól, pieprz
• Majonez
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, marchewki gotujemy al dente. Jajka , marchewkę i cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do jednej miski. Następnie odcedzamy groszek i też go tam wsypujemy. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do reszty składników. Do miski wrzucamy pestki dyni lub słonecznika, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko starannie mieszamy. Tak przygotowana sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby uzyskać wyrazistszy smak.

 

Każdą z sałatek możemy dodatkowo przed podaniem na stół przyozdobić. Wykorzystać do tego możemy natkę zielonej pietruszki, liście bazylii czy pomidorki koktajlowe.

 

Author: 2cm.pl