Idealna sałatka ze słoika na zimę

Co roku nasze babcie i mamy szykowały na zimę sałatki czy inne przetwory do słoików. Wszelkie soki, marynowane warzywa czy owoce, albo właśnie sałatki. Dzięki temu mamy możliwość wykorzystać sezonowe owoce i warzywa w pełni. Zatrzymać smak wiosny i lata w słoiku, z którego będziemy mogli skorzystać jesienią lub zimą.
Dzisiaj przychodzimy do Was z właśnie taką propozycją. Tylko nieco bardziej zaskakującą – chodzi bowiem o sałatkę z ogórków w pomidorach.

Sałatka z ogórków w pomidorach

Brzmi to dziwnie, zwłaszcza dla osób, które nie łączą ogórków i pomidorów w jednej sałatce. Tymczasem połączenie to okazuje się przepyszne. Orzeźwiające ogórki w pysznym sosie pomidorowym z czosnkiem o smaku słodko-kwaśnym. Idealne połączenie do obiadu albo jako samodzielne lekkie danie na kolację.

Najlepsze są zaś dwa fakty. Po pierwsze przepis jest bardzo łatwy i nawet osoba nie potrafiąca robić przetworów zrobi smaczną partię sałatki. Po drugie – do tego przepisu możemy spokojnie wykorzystać większe ogórki gruntowe, które zwykle nie nadają się już do kiszenia i marynowania.

Przepis na sałatkę z ogórków w pomidorach

Potrzebne będzie :

  • 3 kilogramy ogórków,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 200 gram koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki cukru,
  • ⅓ szklanki octu winnego,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku.

Zaczynamy od ogórków. Obieramy je i kroimy w plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na conajmniej dwie godziny na durszlak. Sok, który puszczą ogórki możemy zebrać i zamrozić – będzie idealnym dodatkiem do surówek lub sosów, nadający im orzeźwiający smak.
W garnku podgrzewamy ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, olej i czosnek – najlepiej przeciśnięty przez praskę. Wrzucamy do tego ogórki po dwóch godzinach leżakowania. Mieszamy i wszystko podgrzewamy tak z 5 minut. Następnie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie ogórki przekładamy do umytych i osuszonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą. Pasteryzowane słoiki odstawiamy najpierw wieczkiem do dołu, a po ostygnięciu ustawiamy je w szafce już wieczkiem do góry.

 

Author: 2cm.pl