W przyrodzie występuje szereg najróżniejszych owoców. Większość z nich ma słodki i lubiany przez wszystkich smak. Są jednak dość dyskusyjne owoce, które nie przypadły wszystkim do gustu. Do tej kategorii zaliczyć trzeba, chociażby awokado. Jest to jednak niezwykle atrakcyjny pod kątem bogactwa składników odżywczych owoc, że warto mu się przekonać i przekonać z czasem. Tym samym w dalszej części poznamy właściwości awokado i ich wpływ na nasze zdrowie.
Jest to owoc egzotyczny należący do grupy pestkowców. Jest on dostępny w sprzedaży przez cały rok i charakteryzuje się ponadprzeciętnymi właściwościami do przechowywania go. Na rynku jest kilka jego odmian, lecz ta dominująca to hass, czyli owoc w kolorystyce fioletowo – czarnej. Ma ona posmak delikatnie orzechowy i doskonale sprawdza się jako element past i sałatek. Owoce te pochodzą głównie z Ameryki Środkowej i Południowej.
Właściwości awokado
Owoc ten jest również znany jako smaczliwka wdzięczna, wyróżnia się naprawdę wysoką kalorycznością. W każdych 100 g znajdziemy bowiem aż 160 kcal. Znajdziemy w tym owocu naprawdę duże ilości tłuszczy, a dokładniej są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy Do tego około 70% jego składu to woda, z czego 80% jej to miąższ. Owoc ten jest nie tylko kaloryczny, ale też ma około 20% tłuszczu, ma śladowe ilości białka (1-3%), ale za to dość sporą ilość błonnika – 1-3%.
Korzyści zdrowotne awokado
Za sprawą bogactwa składników odżywczych zawartych w tym owocu wykazuje on szereg zdolności prozdrowotnych. Wysoka ilość tłuszczy paradoksalnie nie przeszkadza mu wpływać na procesy odchudzania. Do tego awokado jest naszym sojusznikiem w leczeniu schorzeń układu sercowo – naczyniowego. Znane są też badania, które dowodzą, że pozwala też obniżyć stężenie cukru w surowicy krwi. Kolejną zaletą jedzenia awokado jest zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej. Nie można również bagatelizować antyoksydacyjne działania, co przekłada się na eliminacje z organizmu wolnych rodników.
Najnowsze komentarze