Awokado w diecie dziecka.

Awokado zaliczane jest do bardzo tłustych i kalorycznych owoców, jednak pomimo tego jest bardzo zdrowe i cenione ze względu na swoje wartości odżywcze. Składa się przede wszystkim z jednonasyconych kwasów tłuszczowych, przez co daje uczucie sytości na długi czas, polecane jest do spożywania szczególnie na śniadania i kolacje. A co z awokado w diecie dzieci? Czy można je podawać?

Czy i kiedy można podać dziecku awokado?

Specjaliści zalecają, aby pierwsze próby wprowadzenia awokado do diety maluszka podjąć po 7 mies. życia. Pomimo swoich licznych wartości odżywczych awokado jest owocem, i to na dodatek tropikalnym, tak więc trzeba wprowadzać je do diety dziecka stopniowo i obserwować jego reakcję. Ma ono neutralny smak, więc na początek można połączyć go z wypróbowanym już wcześniej produktem i obserwować reakcję ponieważ może zdarzyć się, że awokado dziecko uczuli.

W jakiej formie podać dziecku?

Awokado świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, a jeśli jest bardzo dojrzałe, wtedy z powodzeniem można nim zastąpić masło, przygotować na jego bazie pastę lub wykorzystać jako składnik sałatek. Można też przygotować z jego dodatkiem pyszne desery, ale na początek oczywiście sprawdzi się jako zwyczajna papka – można dodać do banana lub jabłka.

Alaantkowe awokado.

Dieta małego dziecka powinna być odżywcza i energetyczna. Porcje dla dzieci są bardzo małe, tak więc nie lada wyzwaniem jest, aby w tak maleńkiej porcji dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pokarmowe potrzebne do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Awokado spełnia doskonale wszystkie te warunki, a w związku z tym, że nawyki żywieniowe dzieci kształtują się w pierwszych latach ich życia, warto dbać o to, aby ich dieta była urozmaicona.
Bardzo ważne jest również, aby w tym czasie dzieci poznały różne konsystencje i smaki potraw.

Warto więc w kuchni eksperymentować. Awokado nie musi być głównym daniem, może natomiast stanowić świetny dodatek do innych potraw, kanapek, deserów.

 

Author: 2cm.pl