Groch i fasola — pełne białka
Jak już wspomniano, fasola należy do najstarszych roślin uprawowych. Pochodzi z Ameryki Środkowej (Peru), choć inne strączkowe, jak soczewica, bób i groch, pochodzą albo z Azji Środkowej (wg słynnego radzieckiego uczonego Wawiłowa) albo z Algierii, ewentualnie innych krain basenu śródziemnomorskiego. W każdym razie groch był „udomowiony” w Europie i nie zna go starożytność. Fasolowych dzikich przodków znajdowano jedynie w Ameryce, nigdy — w starym świecie. Pierwszym Europejczykiem, który widział i opisał uprawę fasoli, był Krzysztof Kolumb. Spotkał tę roślinę na Kubie. W 1528 r. Cabeca de Vaca zobaczył pola fasoli na Florydzie, a 11 lat później De Soto zetknął się z plantacjami fasoli, kukurydzy i dyni na zachodnim brzegu Misissipi). W 1535 r. Cartier dojrzał fasolę w ogrodach indiańskich u ujścia rzeki Sw. Wawrzyńca (tam, gdzie obecnie jest miasto Montreal). Uprawiano zresztą już wówczas fasolę pnącą i karłową i to wiele ich odmian.
Najnowsze komentarze