Jak sprawić, by nasza dieta była zdrowsza?

Sposób w jaki się odżywiamy jest niezaprzeczalnie ważny dla naszego organizmu. Przy odpowiedniej diecie, może nawet skorzystać na tym nasza sylwetka. Jak to zrobić? Wystarczy do potraw, które codziennie jemy dodawać konkretne przyprawy przyspieszające metabolizm.

Czarny pieprz

Używamy go niemal za każdym razem przygotowując posiłek, ponieważ większość potraw po prostu smakuje z nim lepiej. Okazuje się jednak, iż czarny pieprz jest od wieków wykorzystywany w medycynie! Posiada bowiem właściwości lecznicze oraz odchudzające – skutecznie przyspiesza metabolizm. Wszystko to zawdzięczamy piperynie, czyli zewnętrznej warstwie pieprzu. Naukowo wykazano również, iż piperyna pozytywnie wpływa na naszą koncentrację. Dlatego warto jest dodawać pieprz do każdej przygotowanej własnoręcznie potrawy, ponieważ dzięki niemu nasze zdrowie może bardzo skorzystać.

Imbir

Imbir zwykle kojarzy nam się z gorącą herbatą lub z sushi. Warto jednak zacząć stosować imbir do potraw, które jemy na co dzień, będzie na przykład idealnym dodatkiem do zup czy nawet dań mięsnych. Jego wyrazisty aromat potrafi doskonale poprawić smak wielu potraw, a jego dodatkowe właściwości bardzo pozytywnie mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Imbir dzięki właściwościom rozgrzewającym, skutecznie działa na przeziębienie czy też na ból gardła, ale również pobudza krążenie. Jest też idealnym sposobem na odchudzanie, ponieważ pomaga na zaburzenia trawienne, przyspiesza metabolizm, a nawet może trochę hamować nasz apetyt na różne, niekoniecznie zdrowe przekąski. Będzie więc idealnym dodatkiem w naszym codziennym menu.

Cynamon

Cynamon za jego specyficzny smak można albo kochać albo nienawidzić. Warto jednak zaprzyjaźnić się z nim, ponieważ ma on mnóstwo pozytywnych właściwości. Cynamon ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, ale wspomaga również leczenie różnych infekcji skórnych, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także przyspiesza przemianę materii. Cynamon ma też wiele innych właściwości, dlatego powinien na co dzień zagościć w naszej kuchni. Będzie stanowił idealny dodatek do wypieków, kompotów i deserów, ale również do potraw czy sałatek.

Możemy zrobić tak wiele dla naszego organizmu nie robiąc niczego szczególnego. Wystarczy do potraw, które jadamy na co dzień dodać kilka przypraw, dzięki którym nie tylko podkreślimy smak przygotowywanych dań, ale również może na tym skorzystać nasze zdrowie, a co za tym idzie, kondycja naszego organizmu.

 

Author: 2cm.pl