Pomarańcze najpiękniejsze

Są bardziej zasadotwórcze od cytryn (mają +8, a cytryny +4). Mają też więcej witamin, m. in. prowitaminę A, której w cytrynach brak. Ale nie mają jej wiele, bo tylko 137 j.m. w 100 g, podczas gdy np. suszone morele mają 6000 j.m. w 100 g. Ponadto zawierają 0,058 mg witaminy Bi, 0,022 mg B2, ok. 35 mg C, 0,2 mg PP, 0,23 mg E (zawsze w 100 g), a także witaminy P i Bg. Potasu mają ok. 200 mg w 100 g, sodu — ok. 3 mg, wapnia — ok. 33 mg (ale np. suszone figi — 200 mg%), żelaza — 0,4 mg oraz 0,08 mg miedzi i trochę innych makro- i mikroelementów.
W ich albedo też są witaminy C i P, ich fitoncydy również działają niszcząco na drobnoustroje, a oranżada, sok i inne napoje z pomarańcz są orzeźwiające i przynoszące ulgę w chorobach gorączkowych. A jednak… , ich wszechstronność nie jest tak wielka, jak cytryn i cytryny zepchnęły pomarańcze na niższe miejsce, tak pod względem powierzchni upraw, jak rozpowszechnienia i popularności owoców.
Pomarańcze również pochodzą z Indii, a do Europy dostały się wraz z powracającymi wyprawami krzyżowymi. Rosną tam, gdzie cytryny, i uważane są za jedne z najpiękniejszych drzew owocowych. Wiecznie zielone, o kształtnej koronie i liściach dość twardych, połyskujących, ciemnych. Ogromna szkoda, że nie mogą zdobić naszych ogrodów, ale niestety wymagają klimatu cieplejszego.
Większe znaczenie dla zdrowia mają pomarańcze gorzkie, u nas prawie nieznane. Przygotowuje się z nich syropy, wyciągi alkoholowe itp,, używając ich jako leków przy zaburzeniach żołądkowych i wątrobowych. Te „leki” przygotowuje się z gorzkiej skórki gorzkich pomarańczek, spotykanych np. w Egipcie.

Author: 2cm.pl