Czy cebula ma dużo witamin?

Nie za wiele, ale jednak 100 g świeżego warzywa zawiera: 5,3 do 12 mg witaminy C, 30 mcg Bi (świetnie działa na układ nerwowy i pamięć), nieco witaminy B2 (26 mcg) i PP, a także po trochu: A i E. Ilość witamin grupy B bardzo wzrasta w cebuli umiejętnie suszonej. Np. witaminy Bi jest w niej 200 mcg, B2— 150 mcg, PP — 1 mg, a witaminy C — 40 mg, zawsze w 100 g. Stąd podczas wojny do obozów jenieckich polskie kobiety posyłały swym bliskim, a nieraz i obcym, całe kilogramy suszonej cebuli, która ich tam ratowała przed wieloma chorobami i awitaminozami. Dodajmy jeszcze, że w suszonej cebli następuje niejako koncentracja pewnych składników mineralnych, jak np. fosforu (do 1000 mg%), żelaza (3 mg%) oraz wapnia (160 mg%). 100 g suszonej cebuli dostarcza 350 kcal (1464 kj), podczas gdy świeżej — ok. 33 kcal (138 kj). Białka w suszonej jest 10,2%, tłuszczu — 1%.
W 100 g świeżej cebuli znajduje się 1,2 g białka, 0,4 g tłuszczu, ok. 130 mg potasu, ok. 10 mg sodu, 22 mg wapnia, 7 mg magnezu, 0,3 mg manganu (doskonały na włosy), 1,1 mg żelaza, 0,1 mg miedzi, ok. 14 mg fosforu, ok. 65 mg siarki. Niewiele znamy produktów często jadanych, które są bogatsze w siarkę (chrzan — 248 mg%, soczewica aż 700 mg%, czarna rzodkiew — 400 mg%). Ciekawe, że cebula ma cynku od 2,4 do nawet 13,6 mg/ kg, a czosnek od 10 do 18,5 mg/ kg, ale też oba warzywa zaliczyć trzeba do najbogatszych źródeł tego mikroelementu. W cebuli jest też trochę jodu, chloru i krzemu. Przy takim bogactwie składników odżywczych — czyż można się dziwić jej „cnotom”?

Author: 2cm.pl