Orzechy włoskie-dla kogo?

Na poprawę pamięci, problemy ze skupieniem, problemy układu krążenia, zbyt wysoki cholesterol i dla osób z problemami z trądzikiem. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są receptą na wszystkie te dolegliwości. Właściwości orzechów włoskich są nieocenione. Bogactwo minerałów i witamin powoduje, że powinny być stałym elementem diety dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży. Przyszłe mamy powinny je jeść również ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Nie należy jednak z nimi przesadzać. 100 gram orzechów włoskich to aż 654 kalorie. Mogą sprawiać wrażenie mało dietetycznych.

 

Dlaczego więc znajdują się w jadłospisie większości diet odchudzających? Ponad połowę ich składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one odpowiedzialne za obniżenie cholesterolu i poprawę układu krążenia. Zmniejszają również lepkość krwi. To wszystko powoduje, że osoby, które przeszły zawał również powinny o nich pamiętać. Mimo wysokiej kaloryczności orzechy włoskie powinny występować w diecie każdego z nas. Kilka orzechów na pewno nie zrujnuje nam sylwetki, a uwzględniając walory smakowe i prozdrowotne na pewno wzbogaci nasze posiłki.

Author: 2cm.pl