Inne witaminy i związki mineralne

Im więcej spożywamy olejów roślinnych, tym więcej potrzebujemy wita- miany E, czyli tokoferolu. Nasiona słonecznika są w tokoferol bardzo zasobne (mają go ok. 30 mg w 100 g). Z innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zawierają też witaminę A oraz D. Ponadto — spore ilości witamin grupy B (Bj, B2, B3, B6, kwas pantotenowy i in.). Mają też całe bogactwo składników mineralnych, jak wapń, żelazo, cynk, potas. Żelaza np. jest w nich 2 razy więcej niż w rodzynkach, które przecież uchodzą za doskonałe źródło tego pierwiastka (rodzynki — 3,3 mg%, a słonecz­niki — 6,44 mg%). O potasie ładnie się mówi, że jest tym dla człowieka, czym woda dla ciętych kwiatów, które bez niej więdną. A my „więdniemy” bez potasu. „Więdną” nasze mięśnie łącznie z mięśniem serca, a także „więdną” nerwy. Pierwszym objawem niedoboru potasu jest osłabienie mięśni, które stają się — jak mawiają kosmetyczki,— „lelawe”, obwisłe. Na niedobory tego pierwiastka cierpi wiele starszych osób. Jest sporo czynników, które mogą wywoływać nadmierne wydalanie potasu, jak: stresy, alkohol, nadmiar soli jadalnej, niektóre leki (np. typu korłizon), a także po prostu biegunki. Jeśli lekarze celowo muszą podawać pacjentom środki wywołujące biegunki lub odwadniające, to zwykle za­pisują im również potas do łykania, a także nieraz polecają jadanie po­marańcz i bananów (jeśli są). Ale w 100 g malutkich nasionek słonecznika jest prawie 100 mg (ściśle — 97, 98) potasu, a w pomarańczach jest go 8,7 mg, w bananach — ok. 23 mg (w tej samej ilości). W nasionach słonecznika jest też sporo cynku, ale więcej zawierają go nasiona dyni i dlatego o cynku powiemy coś nie coś, omawiając warzywa dyniowate.

Author: 2cm.pl