Szczypiorek do chleba

Jest może „najpraktyczniejszą” zieleniną. Dostępny niemal przez cały rok, smaczny i niekłopotliwy. Umyje się pęczek, posieka, umoczy w nim kromkę chleba z masłem i już mamy smaczną i zdrową kanapkę. Ciekawe jest to, że delikatne listki szczypiorku zawierają sporo białka, bo prawie 4%. Ma on tylko jedną wadę. Jak wszystkie cebulowe — przykro pachnie.
I dlatego nie powinno się np. dawać dzieciom do szkoły chleba ze szczy- piórkiem na drugie śniadanie. Nie zjedzą, bo będą się bały drwin kolegów. Co prawda skropienie kwaskiem, np. cytryną, bardzo łagodzi te wonie. Ale na kolację można już szczypiorku rodzinie nie żałować, nawet nie zakwaszając go niczym. Wchodzi on ponadto w skład różnych sałatek i farszów, jest np. podstawowym dodatkiem do „jaj faszerowanych po polsku”.

Author: 2cm.pl